Site Kurmak İstiyorum, Site Nasıl Kurulur ?
Merhaba arkadaşlar. Bu konumuzda sizlere bir site nasıl kurulur, ücretli midir, reklam nasıl alınır gibi konularda aydınlatmaya çalışacağım. Öncelikle herkes hayatının bir döneminde belki de bir çok kez site kurmak, yazılarını başkalarıyla paylaşmak ve popüler olmak istemiştir. Lafı fazla uzatmadan site nasıl kurulur konusunu elimden geldiği kadar aydınlatmaya çalışacağım sizleri.
Siteler Nasıl Kurulur?
Site kurmak için bir takım gereksinimleri karşılamanız gereklidir. Genel olarak bunları domain (alan adı), hosting (sunucu), site teması başlıkları altında sıralayabiliriz. Bu terimlere biraz yabancı mı kaldınız? O halde yazımızı okumaya devam edin. Önce domain konusundan başlayarak hepsini tek tek sizlere açacağım.
Domain(Alan Adı)
Domain bizim temel gereksinimlerimizden biridir zira domainimiz olmadan İnternet sitenizin bulunması imkansızdır. Kullanıcılar, sitenize ulaşmak için sitenizin adını ya tarayıcı çubuğuna girerler ya da arama motorlarından (Google,Yahoo,Yandex,Bing...) üzerinden yaparlar. Bu sayede sitenize girerler. Domain seçerken çok dikkat etmelisiniz zira bir yemek tarifi sitesi açıyorsanız sitenizin adı, sitenin içerikleriyle uyumlu olmalı. Yemek tarifi yayınlayan bir siteye elbette ki teknolojik bir isim vermek saçmadır. Bunun yanında alan adı parayla alınmakta. Fakat para ödemek istemezseniz bedava domainlerden alabilirsiniz. Ancak bedava alan adının bir dezavantajı bulunmakta. Parayla alacağınız site ismi www.sitenizinadi.com gibi olacağından dolayı bedava aldığınızda www.sitenizinadi.blogger.com gibi ismi almış olduğunuz yerin uzantısını barındırıyor olması. Eğer ben bu işlerde yeniyim, merakım yüzünden site açacağım derseniz alan adı satın almanıza hiç gerek yok. Baktınız ki site işini beğendiniz, o zaman istediğiniz adı satın alabilirsiniz. Ayrıca domainler .com .net .org gibi uzantılara sahip olabilir.
.com = Ticari siteleri tanımlamak için tanımlamak için kullanılır.
.net = Bilgi paylaşımı yapan ve internet ile ilgili ticari kuruluşları tanımlamak için kullanılır.
.org = Kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşları tanımlamak için kullanılır.
Domain Ne Kadara Satın Alınır ?
Bu duruma göre değişir. Zira güzel bir isim bulmuşsunuzdur, tam sitenize göredir fakat o domaini başkası almıştır. O zaman ya ismin sahibinden satın alırsınız, ya da çeşitli şirketlerden alan adı satın alırsınız. Şirketlerden almak size ortalama 20 - 25 lira arası bir ücret tutar. Tabi bu yıllık ücreti. Yok ben illa o ismi alacağım diyorsanız tek çare sahibini bulup biraz daha pahalıya adı satın almanız gerekli. Herneyse, domain almayı anlattık, sırada hosting bulmak var...
Hosting(Sunucu)
Hosting yani sunucu, sitenizle ilgili tüm bilgilerin saklandığı ve korunduğu yerdir. Sitenizin yazıları, üye bilgileri, site teması gibi bilgileriniz buralarda depolanır. Bu sunucular, bedava ve paralı olmak üzere ikiye ayrılır. Bu işte yeniyseniz hosting almanıza gerek yoktur.
Bedava sunucular adı üstünde bedavadır. Nasıl ki ucuz etin yahnisi yavan olur, işte bununki de öyle bir şey. Temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak kapasitede güçsüz sunuculardır bunlar. Hızları düşüktür ve genellikle deneme amaçlı kullanılır. Mutlaka paralı versiyonu da bulunur. Paralı versiyonları ise daha güçlü ve daha iyi hizmet verirler. Kısacası paralı sunucular daha üstündür.
Peki sunucuyu nerden alabilirim? Sunucuları internet üzerinden yapacağınız arama ile bulabilirsiniz. Tabi hemen ilk gördüğünüz sunucunun üzerine yapışmayın ben bunu alacağım diye. Önce o sunucu ve şirketi hakkında internette geniş bir araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Kim ne demiş, sunucuyu alanlar memnun mu, kaça almışlar... Tabi her okuduğunuza da inanmayın derim ben. Çünkü piyasada o kadar çok hosting firması var ki bunlar birbirini kötülemek için kurulmuş kumpaslar olabilir.Dolayısıyla çok iyi araştırmanız gerekli. Kimse parasının boşa gitmesini istemez değil mi?
Tema
Üçüncü önemli şey temamızdır. Sitenizin teması sizin dışarıya açılan pencerenizdir. Dolayısıyla güzel olmalı. Tabi her yerde olduğu gibi bunun da paralı ve parasız versiyonları var.
Ama ben size şunu söyleyeyim, bedava olup ta paralı temalara bin basan temalar gördüm ben. Dolayısıyla ben bedava temalardan yanayım. Çünkü para ödeyerek aldığınız temadan daha güzelini bedavaya bulduğunuzda üzülmenizi istemem.
Buraya kadar anlattıklarım sizler için karışık gelebilir. Hatta bir çok yeni başlayan arkadaşımız yazımızın bu kısmına dahi inememiş olabilir. Eğer bu işte yeni iseniz, size tavsiyem blogger veya wordpress ile çalışmanızdır. Böylece yukarıda anlattığım çoğu şeyi es geçersiniz. Size de sadece yazılarınızı yazmak kalır. Aynı zamanda blogger, Google'ye ait olduğundan dolayı bilgileriniz ve siteniz güvenle korunur, siteniz arama motorlarında daha önlerde çıkabilir. Wordpress'te de aynı mantık vardır. Her ikisi de popülerdir ve kullanımları kolaydır.
Yazımı okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Yanlışlarım, eksiklerim varsa yorumlarınızla belirtirseniz çok mutlu olurum...
Paylaşım için teşekkürler
YanıtlaSilÖnemli Değil :) Yararlı olabildiysem ne mutlu bana :)
Silpaylaşım için teşekkürler..iyi ve güvenilir bir hosting söyler misin ve weebly hakkında neler söyleyebilirsin
YanıtlaSilBerkay Bey site kurma konusunda fikir danışmak istiyorum yazınızı okuyunca sizden bilgi sahibi olabilirim gibi geldi yardımcı olabilir msnz? facebooktan da yazdım ama size nası ulaşabilirim?
YanıtlaSilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSil