10 Adımda Profesyonel Fotoğraf Çekin
Fotoğraflar, günlük yaşantımızda önemli bir yere sahiptir. Kimi fotoğraf neşenizi, mutluluğunuzu paylaşır, kimi fotoğraf hüznünüzü, üzüntünüzü paylaşır. Bunun yanında fotoğraflar yediden yetmişe herkesin yaşamında artık yer edinmiştir. O eski kocaman flaşlı siyah beyaz fotoğraf makinelerinden günümüzdeki profesyonel fotoğraf makinelerine kadar günümüz teknolojisi ulaşmış durumda. Hatta neredeyse cep telefonlarımızın hepsi fotoğraf çekebilme özelliğine sahiptir. Şimdi gelin size 10 adımda profesyonel fotoğraflar çekmenin sırlarını açıklayalım.
Bakış Açısı
Fotoğraf çekerken bakış açısı çok önemlidir. Şimdi karşınıza bir obje koyun ve çeşitli açılardan bakmaya çalışın. Her bakış açısı birbirinden farklı ve içlerinden sadece birisi hoşunuza gidebilir. Bu nedenle fotoğraf çekeceğiniz objenin gölgesi ışığı değişken olacaktır. Size uygun bir açıya karar verdikten sonra fotoğrafınızı çekebilirsiniz.
Objektif Seçimi
Objektifinizi çekeceğiniz cismin uzaklığına göre seçmeye özen göstermelisiniz. Mesela uzaktaki bir cismi çekmeye çalışacaksanız tele objektifler kullanmalısınız. Eğer yakın bir objeyi örneğin çiçek ve çiçeğin üstündeki arıyı fotoğraflamak istiyorsanız ona göre objektifi ayarlamalısınız.
Netlik Bulanıklık Ayarınızı Yapın
Fotoğrafımızı çekeceğimiz objeyi ön planda tutmalıyız. Arka planını ise bulanık hale getirmeliyiz. Diğer bir deyişle nesneye odaklamalıyız fotoğraf makinemizi. Odaklama işlemi yaparak çektiğiniz fotoğraflarınız, odaklama olmadan çekilen fotoğraflardan kat ve kat daha güzel görünecektir. İsterseniz denemesi bedava.
Anı Yakalamanın Püf Noktası
Bence fotoğrafı güzel gösteren en güzel an yakalanacağı için en önemli aşama diyebiliriz. Anı yakalamak için arka arkaya deklanşöre basmalısınız. Bu sayede çektiğiniz fotoğrafların birkaç tanesi diğerlerine oranla daha iyi çıkmış olacaktır. Anı yakalamak için hızlı olmanız gerekeceğinden dolayı fotoğraf makinenizin çoklu çekim özelliğini açarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Çocuk ve Bebek Çekimleri
Her anne baba çocuğunun küçüklük fotoğrafını çekerek saklamak ister. Bunların ilerde anı olacağını bilmektedir herkes çünkü. Ancak bu ufak yumurcaklar o kadar tatlı ki fotoğraf çekerken bir türlü sabit kalmazlar. Bu da fotoğraf çekmenizi zorlaştıran temel unsurdur. Fotoğraflarınızı çekerken flaşın kapalı olmasına özen göstermelisiniz. Çünkü flaş bebeğinizin gözlerine zarar verebilir. Bebeğin dikkatini toplamak için ise ismiyle seslenin, onun sevdiği bir oyuncağı gösterin. Elinizi hızlı tutun çünkü bebeklerin dikkatlerini sürekli bir yere odaklamaları zordur.
Ağaç ve Ormanlık Alan Çekimleri
Ağaç ve ormanlık alan çekimlerinde genellikle koyuluk hakimdir. Bu nedenle manzara ne kadar güzel olursa olsun fotoğrafta o kadar güzel çıkmaz. Ağaç çekimlerinde flaş kullanılmasını öneririm.
Fotoğraflarınızı Aktarmaya Çalışırken
Fotoğrafları aktarmaya çalışırken fotoğraf makinenizin kapalı konumda olduğunu kontrol edin. Aksi halde hafıza kartınızı çıkarttığınız anda hafıza kartınız bozulabilir ve fotoğraflarınıza elveda demek zorunda kalabilirsiniz.
Fotoğraf Makinenizi Temizleyin
Fotoğraf makinenize yapacağınız temizlik ve bakım, fotoğraflarınızı daha güzel çıkmasını sağlayacaktır. Toz ve kir her cihazın baş belası olduğundan dolayı fotoğraf makinenizde de tozlanma olursa lensiniz güzel çekim yapamaz hale gelebilir.
Fotoğraf Makinenizi Çantasında Muhafaza Edin
Kullanmadığınız zaman fotoğraf makinesini çantasında muhafaza edin. Böylece fotoğraf makineniz tozlanmaz ve uzun süre kullanabilirsiniz. Fotoğraf makinenizi bir yere götürürken de çantasında tutmanız onun zarar görmesini engelleyecektir.
Fotoğraf Çekimleri İçin Uygun Saatler
Fotoğraf çekimleri için 12 ile 14 arasını tercih etmeyin.Bu saatlerde güneş en tepede ve parlak olacağı için fotoğraflar başarılı olamayacaktır.
Hiç yorum yok:
Sizler ne düşünüyorsunuz? Bu konu hakkında yorum ve düşünceleriniz nelerdir?