RAM Nasıl Alınır? Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Yeni bir bilgisayar da alsanız, eski bilgisayarınız da olsa RAM miktarı sisteminize ve kullanım türünüze bağlı olarak yetmeyebilir. RAM yetmemesi sonucu bilgisayarınız kilitlenir ve sürekli reset atmak zorunda kalırsınız. Bu yüzden Windows işletim sisteminizin rahat çalışması için, rahat bir biçimde oyun oynamanız için RAM artırma yoluna gidebilirsiniz. Haydi hemen RAM alalım takalım bilgisayarım uçsun gibi düz düşünceniz varsa hemen vazgeçin, çünkü RAM alırken dikkat edilmesi gereken hususlar da diğer donanımları seçerken yaptığınız araştırma gibi önemlidir. Bilinçsiz bir şekilde alınan RAM, bilgisayarınızda çalışmayabilir, mavi ekran verebilir, düşük güçte çalışabilir, donanımlara zarar verebilir. Bu nedenden dolayı RAM alırken nelere dikkat edilmeli hep birlikte bakalım.

Kısaca RAM Nedir? 32 Bit Sistemler ve 64 Bit Sistemlerin Farkı Nedir?


RAM'ler bilgisayarınızın rahat çalışması için temel bir donanımdır. Artık günümüzde işletim sistemlerinin hatta telefonların bile 64 Bit sistemlere geçtiği düşünüldüğünde, bilgisayarlar için en az 4 Gb RAM standart haline geldi de geçiyor bile.(Şu sıralar 8 ve 16 Gb RAM'ler revaçta.) Eski 32 Bit Windows işletim sistemleri en fazla 4 Gb RAM desteği vermekteydi. Ancak bu 4 Gb RAM'den 3.2 Gb civarı kullanılabilir RAM olarak saymaktaydı. Yani siz sisteminize 6 Gb RAM bile taksanız Windows bunu size 3.2 Gb Kullanılabilir diyerek RAM kapasitenizin yarısını kullandıracaktı. 64 Bit sistemler ise 1 ile 128 Gb RAM'e kadar destek vermektedir.

RAM Çeşitleri Nelerdir? DDR Nedir?

DDR kavramı 2000'li yıllardan gelmektedir. Bilgisayarların gittikçe karmaşıklaşan yapısı sonucu belleklere olan ihtiyaç daha da arttı ve geleneksel kullanılan SDRAM yetersiz gelmeye başladı. Bu nedenden dolayı DDR RAM'ler 2000'lerde üretilmeye başlandı. (Bu RAM'ler 100-200 mHZ hızlarındaydı.) 

Gelişen işlemciler ve bilgisayarlar sonucu DDR yetersiz gelmeye başladı ve 2003 Yılında DDR2 RAM'ler piyasaya çıktı. Yeni üretilen DDR2 RAM, eskisine oranla yarı yarıya güç kullanımıyla iki kat performans vermekteydi. (Bu RAM'ler 200-533MHz hızlarında çalışıyor.)

2007'de ise DDR3 RAM üretimi başladı ve artık daha yüksek frekanslarda çalışan RAM'ler üretilmeye başlandı. (400-1.066MHz hızlarında) Günümüzde DDR3 yaygın şekilde kullanılmaktadır. 

Günümüzde DDR4 teknolojisi kullanan RAM'ler olsa da DDR3 hala en yaygın kullanılandır. Bilgisayarınızdaki RAM teknolojisi yüksek ihtimal DDR2 veya DDR3'tür.

RAM Nasıl Arttırılır? Yeni RAM Neye Göre Alınmalıdır?

  1. RAM alırken ilk dikkat edeceğiniz husus RAM üretim teknolojisidir. Öncelikle sisteminizdeki teknolojiyi öğrenin. CPU-Z programıyla sistem bilgilerinizi öğrenebilirsiniz. Ayrıca RAM alırken kapasitesine baktıktan sonra, kaç MHz desteği olduğuna, CL değerleri ve voltaj değerlerine de bakın.
  2. İşlemciniz 1333 MHz RAM desteklerken sizin gidip te 1866 MHz RAM almanızın anlamı yoktur. Çünkü aldığınız RAM ne kadar hızlı olursa olsun bilgisayarınızı kullanacağı kadar hızlıdır.
  3. CL değeri düşük olan RAM hızlıdır.
  4. Isı, performansı düşürür. Bu nedenle soğutuculu RAM alabilirsiniz. Bolca oyun oynuyorsanız performansınızın düşmemesi için bu madde önemlidir. Ofis bilgisayarları için gerekli değildir.
  5. Anakartınızın RAM'ler için ne kadar voltaj desteklediğini öğrenin.
  6. Anakartınızın toplam kaç Gb RAM desteklediğini öğrenin.
  7. Aynı türden iki RAM'den hızı yüksek olan düşük olanın hızında çalışır. Yani 1866 MHz bir RAM ve 1333 MHz RAM bulunan bir sistemde her iki RAM de 1333 MHz hızında çalışacaktır.
  8. RAM Markalarınız aynıysa Dual Channel olarak çalışabilir. (Anakartın desteklemesi gerekir.)

Hiç yorum yok:

Sizler ne düşünüyorsunuz? Bu konu hakkında yorum ve düşünceleriniz nelerdir?

Her hakkını sakladım, bulamazsınız :). Blogger tarafından desteklenmektedir.