Ekran Kartını Nasıl Seçmeliyim
Ekran kartları, günümüzde bilgisayarların vazgeçilmez bir bileşenidir. Ekran kartları sayesinde oyunlar oynarız, işlerimizi yaparız, en önemlisi monitöre görüntü alırız. Günümüzde bilgisayarların ne kadar çok geliştiğini biliyorsunuz. Bu gelişme sonucu bilgisayarların donanım güçleri de artmıştır. Ekran kartı da gelişen donanımlardan sadece birisidir. Ekran kartlarının temel işlevi monitöre görüntü vermek iken artık günümüzde ekran kartlarından performans bekleniyor. Bilgisayar oyunları, video render programları, mühendislik ve çizim programları gibi yüksek performans isteyen uygulamaları performanslı bir ekran kartıyla yapabilirsiniz. Bunlar tamam, ancak aklımızda olan tek bir soru var. İhtiyacımıza uygun en iyi ekran kartını nasıl seçebilirim?
Ekran kartlarının her ihtiyaca ve kullanıcıya hitap edebileceğini söylemiştim. Bu sayede her bütçeye de hitap etmekteler. Örneğin temel bir kullanıcıysanız ve sadece internette gezinmek, eposta kullanmak, yazı yazmak gibi işler yapıyorsanız onboard (tümleşik) bir ekran kartı yeterlidir. Ya da ekran kartı alayım derseniz giriş seviyesi ekran kartı alabilirsiniz. Tümleşik ekran kartları, anakartınıza gömülü olarak gelen ekran kartlarıdır. Değiştirilme imkanları yoktur. Harici olarak ekran kartı alabilir ve kullanabilirsiniz. Yani buradan çıkardığımız sonuç, ekran kartlarının ikiye ayrıldığı sonucudur. Ekran kartları günümüzde iki firma tarafından üretilmektedir. Bu firmalar ise NVidia ve AMD firmalarıdır. Bu firmalar, ekran kartı konusunda oldukça geniş bir yelpazeyi size sunarlar. 100 TL ücrete de ekran kartı bulabilirsiniz 10.000 TL fiyata da ekran kartı bulabilirsiniz. Ekran kartlarında fiyatların çok geniş aralığa sahip olduğunu görmüşsünüzdür. Peki fiyatlar neden bu kadar fazladır?
Ekran kartlarının fiyatlarının fazlalığının sebebi performansıyla doğru orantılı olmasındandır. Yani siz 100 TL olan kartla, 500 TL olan karttaki performansa ulaşamazsınız. Mutlaka 500 TL olanın ekstra gücü ve özellikleri bulunmaktadır. Diğer bir husus ta ekran kartlarının performanslarının neye göre belirlendiğidir. Şöyle açıklayalım. Örneğin ATI Radeon HD 6570 ve ATI Radeon HD 6670 marka iki ekran kartı arasında kaldınız. Hangisinin performanslı olduğunu modellerin numaralarına bakarak anlayacaksınız. Bu kartların hangisinin daha güncel olduğunu bulmak için soldan ilk rakamına bakarız. Her ikisinde de bu rakam 6’dır. Yani ikisi de aynı güncellikte. Kartın soldan ikinci numarası ise ekran kartının performansını ve gücünü gösterir. 0 ile 5 arası giriş seviyesi, 6 ile 7 orta seviye, 8 ile 9 üst seviye olarak gösterilir. Bu ekran kartlarında ise soldan ikinci basamakta sırasıyla 5 ve 6 numaraları bulunmakta. Yani ATI Radeon HD 6670, diğer modelden, yani ATI Radeon HD 6570’den daha performanslı bir ekran kartıdır.
Ayrıca ekran kartları seçiminde bir diğer husus ise bilgisayarınızı PSU gücüdür. PSU, Power Supply Unit anlamındadır. Bilgisayarınıza gereken gücü ve elektriği sağlar. Ekran kartlarının kullanmış olduğu Watt’ı öğrenerek bilgisayarınızdaki PSU ile karşılaştırın. Genellikle yüksek güç kartlar yüksek PSU ihtiyacı duyar. Eğer PSU yetmezse kartınızdan ve bilgisayarınızdan tam verim alamayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Sizler ne düşünüyorsunuz? Bu konu hakkında yorum ve düşünceleriniz nelerdir?