Homeros Kimdir ?



  Homeros, M.Ö 8. yüzyılda yaşamış ve eski Yunan tarihi hakkında bizlere en büyük katkısı bulunan kişidir. Ama şu bir gerçek ki Homeros, anlattığı tarihi olayları birer mitoloji ve destan havasında anlatmıştır. Yaşamı hakkında çok bilgimiz olmamakla birlikte, M.Ö 750 yılı civarında yaşadığı kabul edilir.
  Homeros'un yaşadığı şehir hakkında 7 adet kent ileri sürülmüş fakat bunlardan Smyrna (İzmir)  ve Khios (Sakız Adası) ağır gelmektedir. İlyada (Ilias) ve Odysseia Destanlarının sahibi olarak kabul görür. Bu iki destan yüzyıllarca kulaktan kulağa gelerek  Arkhon Solon ve Tiran Peisistratos zamanlarında yazıya geçirilmiştir. İskenderiye Döneminde ise 24 kitaba ayrılan İlyada ve Odyssesia destanları, Aiol ve Ion lehçeleri karışımı halindeki Eski Yunanca kullanılarak heksametron vezini kurallarına göre yazıya geçirildi.

  İlyada destanının konusu kısaca Yunanistan'da krallık kuran Akalar ve Troyalılar arasındaki savaşları anlatmaktadır. Tarihe Truva Savaşı olarak geçen bu savaşların gerçek olmadığı sanılmaktadır. Homeros, İlyada Destanında bizlere sadece savaşı anlatmaz. Ayrıca heykeltraşlık, vazo yapımı, Ilion şehrinin sikkelerini de resmederek bizlere ulaştırmayı sağlamıştır. Odysseia destanı ise Odyssesius'un Truva savaşından sonra yurdu olan Ithaka'ya dönüşü sırasındaki maceralarını anlatır.  İlyada destanında ise bir Aiol olan Teselyalı Akhilleus'un öfkesi sonucu ortaya çıkan olaylar anlatılmaktadır. Ancak destanın ana konusu Troya savaşlarıdır. Tabi bu anlatılan tüm savaş değildir. Sadece bir kısmıdır. Homeros'un İlyada destanı, heykeltraşlık, vazo resmi gibi sanat eserlerinin yanı sıra daha sonra Troya'nın yerinde kurulacak olan Ilion kentinin sikkelerinde resmederek canlandırılmıştır. Homeros'un diğer eseri Odysseia'da ise ünlü kahraman Odysseus'un Troya savaşından sonra yurdu Ithaka'ya dönüşü ve bu sırada başından geçen olaylar anlatılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Sizler ne düşünüyorsunuz? Bu konu hakkında yorum ve düşünceleriniz nelerdir?

Her hakkını sakladım, bulamazsınız :). Blogger tarafından desteklenmektedir.