H110M Anakartta RAM'inizi Hızlandırın! 2400 MHz RAM! H110M XMP Nasıl Açılır?


2016 ve 2017 yıllarında piyasayı kasıp kavuran işlemciler ve anakartlar üretildi. Gerek olsun Pentium G4560 ve onun abisi G4600 ve G4650, gerekse de i7 7700 ve abisi i7 7700k işlemcileri... LGA 1151 soketin en popüler işlemcileriydi bir zamanlar. Şimdi ise bir çok kullanıcı bu sistemleri ellerinden çıkartmanın peşinde. Peki kullanıcılar neden bu sistemleri ellerinden çıkarıyor? Doların dengesiz yükselişi sonucunda yeni bilgisayara ve sistemlere para harcamayı düşünmeyen kullanıcılar sistemini az da olsa hızlandırabilecek. H110M Anakartınıza ve sisteminize vereceğiniz bir hayat öpücüğü sayesinde sisteminiz bir süre daha sizinle olmaya devam edebilir.
*(Yazıya başlamadan önce donanımınızda ve sisteminizde oluşacak sorunlardan dolayı berkayinatolyesii.blogspot.com olarak sorumlu değilim, bunu açıklığa kavuşturduktan sonra konumuza başlayabiliriz.)

**Ayrıca RAM'inizin XMP desteklemesi gereklidir. Emin değilseniz RAM üreticinize başvurun veya internetten araştırma yapın.


XMP Nedir? Ne Değildir?

XMP teknolojisi aslında Extreme Memory Profile olarak açılabilir. Türkçe meali de RAM'inize anakartınızın desteklediği kadar OC yapmanıza imkan veriyor olması olarak açıklayabilirim. RAM'inizin frekans hızına yapılan manuel bir müdahale ile RAM Hızınızda bir miktar artış oluyor. Bunu XMP sayesinde yapıyoruz.

XMP Zararlı Mıdır? RAM'im Yanar mı?

Overclock'un temelinde zaten donanım yanma ihtimali vardır. Yani bu demek değildir ki tüm overclock yapılan ekipmanlar yanacak ve bozulacak. Güvenli sınırlarda ve serin soğutmalı bir kasanız varsa tehlikesi yok denecek kadar azdır.

H110M Anakartımda XMP Ram Overclock Nasıl Yapılır?

H110M Anakartınız var ise sisteminizde bulunan RAM varsayılan olarak 2133mHZ hızında çalışıyor olacak. Ram hızınızı Görev Yöneticisi'nden görebilirsiniz. Nereden göreceğinizi bilmiyor musunuz? Aşağıdaki görsel size yardımcı olacaktır.

Göreceğiniz gibi sağ alt tarafın ilk satırında Hız yazıyor. Onun karşısında yazan 2133 MHz ise RAM Frekans hızıdır.


Ayrıca CPU-Z Programı ile de RAM hızınızı görebilirsiniz. DRAM Frequency yazan yerde belirtilen MHz değerini iki ile çarparsanız RAM hızınız ortaya çıkacak. Bendeki örnekten yola çıkarsak RAM şu an 1063x2=2126 MHz hızında çalışıyor.

Ram Hızını gördükten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BIOS ayarlarına girin. Bu kısımda Overclock yazan başlığı açın.


Göreceğiniz gibi DRAM Frequency yazan yerde varsayılan Auto olarak duruyor. Bu kısıma gelin ve aşağıdaki görseldeki gibi DDR4-2400 yazan RAM Frekansını seçin.


Görseldeki gibi DDR4-2400 yazan RAM Frekansını seçin. Ardından ayarları kaydedin ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.


Şimdi ise görev yöneticisini açarak RAM hızınızı kontrol edin. RAM Hızınızın arttığını göreceksiniz.

Bu sayede bilgisayarınızda RAM Hızını artırabilir ve sisteminizi 2400 MHz hızında çalıştırabilir, bir miktar daha performans artışı elde edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Sizler ne düşünüyorsunuz? Bu konu hakkında yorum ve düşünceleriniz nelerdir?

Her hakkını sakladım, bulamazsınız :). Blogger tarafından desteklenmektedir.