I. Theodosios'un Sarayındaki Kadınlar

Aelia Flaccilla

Theodosios'un karısı ve Arcadius ve Honorius'un annesiydi. Theodosios gibi Flacilla'da İspanyoldu. Konstantinopolis'e gelene kadar 2 çocuğu olmuştu. Bu çocukların birisi olan Pulkheria bebekken ölünce Arcadius'u doğurmuştur. İkinci oğlu Honorius'tu ve 384 yılında doğdu. Daha sonra 386'da öldü (bazı kaynaklar 384'te de öldüğünü yazarlar). Flaccilla'nın en büyük başarısı, Theodosios'un Aryan piskoposu Kyzikoslu Eunomios ile tartışmaya girmekten alıkoyması sayılmaktadır. Flaccilla, Konstantinopolis'te kaldığı
süre içinde halk üstünde güçlü bir etki bırakmıştı. Ünlü hatip ve ilahiyatçı olan Nyssalı Gregorius, onun onuruna bir cenaze konuşması yazmış, bir yandan onun dindarlığını, diğer yandan da Aryanizm'in bastırılmasında oynadığı rolü övmüştür. Onun ölümümün tüm dünyayı etkilediğini söylemiştir.

Eudoksia

Romalıdır. II. Valentinianus'un Frank generali Bauto'nun kzı Aelia Eudoksia Augusta, 396'da Arcadius ile evlenmiş ve aralarında Pulkheria ve II. Theodosios'un bulunduğu beş çocuğun annesi oldu. Eudoksia, güzel ve akıllıydı. Kendisini Jezebel ve Salome ile kıyaslayan Başpiskopos İoannes Khrysostomos'un düşmanlığını kazanmıştır. Başpiskoposu iki kez sürgüne göndermeyi başaran Eudoksia, 404'te yaptığı düşük sonucu ölmüştür.

Pulkheria

Aelia Pulkheria Augusta, Arcadius ve Eudoksia'nın kızı ve İmparator II. Theodosios'un kız kardeşiydi. Arcadius 404'te öldüğünde Pulkheria 9, II. Theodosios ise 7 yaşındaydı. İlk olarak Praetorian Muhafızı olan Anthemios hükümdarlık görevini üstlenmiştir. Ardından 414'te Theodosios 15 yaşındaki Pulkheria'ya Augusta olarak taç giydirmiş ve Pulkheria'nın saraydaki etkisi artmıştır. Cinsel hayatına son vermiştir ve bunu kız kardeşlerinden de istemiştir. O dönemde saray, manastır özelliklerini taşıyordu. Pulkheria, Batı'ya dönük politikalarla ilgilenmiştir. Piskopos Nestorios, onu Büyük Konstantinopolis Kilisesi'nin mihrap bölümüne sokmayarak meydan okumuştu ancak Pulkheria, Efes Konsilinde (431) ondan intikamını onu görevden aldırarak almıştır. Eudoksia'nın Konstantinopolis'e eri dönmesi üzerine gücü zayıflamıştır ve Pulkheria için 499'daki Robber Konsili tam bir facia olmuştur. Theodosios'un 450'de aniden ölmesi üzerine iktidarı kendi adına ele geçirmiş ancak bekaretine saygıda bulunma şartıyla senatör Markianos ile evlenmiştir. Ayrıca Pulkheria, 451'deki Khalkedon Konsili'nde de monofizit düşüncenin dışlanmasında etkili olmuştur.

Atherias/Eudokia

Atinalı pagan bir filozof olan Leontios'un kızı Aelia Eudokia Augusta, 421'de II. Theodosios ile evlenerek 3 çocuk sahibi olmuştu. Eudokia iyi bir eğitim görmüştü. Kendisi aynı zamanda iyi bir şairdi ancak günümüze gelen şiirleri çok azdır. Dini bir hizbin başını çekmiş ve İmparatoriçe Pulkheria'nın baskısı sonucunde 438'de Kutsal Topraklar'a gitmek üzere Konstantinopolis'ten ayrıldı. Bir yıl sonra geri döndü ve gücünü yeniden kazandı ancak hakkında zina söylentileri yayıldı. Bu nedenle Kudüs'e geri dönmek zorunda kaldı ve ömrünün sonuna kadar orada kaldı. 451'deki Khalkedon Konsili'nin ardından Monofizit düşüncenin taraftarı olmuş, ama en sonunda Khalkedon'da uzlaşma sağlamıştır.

Galla Placidia

I. Theodosios'un kızıdır. Hayatının çoğunu 394'te babasıyla birlikte gittiği batıda geçirdi. 410 yılındaki Alaric istilası sırasında Vizigotlara esir düşmüş 414 yılında da Kral Athaulf ile evlendi. Athaulf ölünce Roma'ya geri dönmüştür ve ardından 417 ve 421 yıllarında Augustus olan asil Flavius Constantinus ile evlenmiştir. Bu çiftin iki çocuğu oldu. Bu çocuklarında biri olan III.Valentianus, ilerde Batı'da imparator olacaktı. II.Theodosios, bütün imparatorluğu kendi idaresi altında birleştirme umuduyla III.Constantinus'u tanımayı reddetti. Constantinus ölünce de Galla Placidia sadakatsizlikle suçlandı. Bu nedenle Doğu'daki saraya yani II.Theodosios'a kaçtı. Doğu sarayı, Batı sarayını alabilmek için Placidia'yı kullanmak istiyordu. Theodosios'un ordusu, Batılı talancıları yenerek Ravenna'da III. Valentinianus'u tahta çıkardı.  Galla Placidia'da kral naibi oldu. 425 yılından sonra Batı'daki Germen kavimlerini kontrol etmek için özellikle Hunlarla anlaşmalar yaptığı için Romalı general Aetius, tahtın arkasındaki en büyük güçtü. Galla Placidia özellikle Ravenna'da önemli bir yönetici ve kilise yapımı destekleyicisi oldu...

Hiç yorum yok:

Sizler ne düşünüyorsunuz? Bu konu hakkında yorum ve düşünceleriniz nelerdir?

Her hakkını sakladım, bulamazsınız :). Blogger tarafından desteklenmektedir.