Müjde Adil Kullanım Kotası (AKK) Kalkıyor, Yeni İnternet Hızları Ne Olacak?


Herkesin internette en az bir kere hışmına uğradığı şeydir adil kullanım kotası. Evinizdeki internetin hızı ne kadar olursa olsun, adil kullanım kotasının gelmesiyle internet hızı düşmektedir. İsterseniz 50 mbps internetiniz olsun isterseniz de 100 mbps internetiniz olsun, adil kullanım kotasını aştığınızda hızınız 3 mbps'ye düşecektir. Adil kullanım kotasının ise 60 Gb indirmeden sonra aktifleştiğini de belirtelim. Bu da günümüzde oyunların boyutlarının arttığını varsayarsak ayda bir ya da iki oyun indirebiliyorsunuz demek olacaktır.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sadece oyunlar değil, programlar, müzikler, videolar da kaliteli hale gelmiş durumda. Akıllı telefonlar, akıllı televizyonlar, tabletler gibi teknolojik aletlerin sayılarının artması sonucunda da internetimiz günden güne yetmemeye başlıyor. Hatta 4K çözünürlükte videolar internette yayınlanmasına rağmen de bizler, adil kullanım kotası yüzünden 144p, 240p, 360p çözünürlüklerde videoları izliyoruz, daha doğrusu izlemeye çalışıyoruz. Fakat iyi bir haber var. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, adil kullanım kotasının 2018'de kaldırılacağını belirtti. Ancak henüz konu hakkında detaylar netleşmiş durumda değil. Bu nedenle detaylar netleştiğinde buradan konuyu güncelleyeceğim. Takipte kalın!

Güncelleme 1

btk.gov.tr'de yayınlanan bir karara göre, adil kullanım kotası için iyileştirme çalışması istenmiş. 1 Mayıs 2017 tarihine kadar internet servis sağlayıcıları adil kullanım kotaları aşımında oluşan hız limiti kısıtlamasında değişikliklere gidilmesini istemiş durumda. Ayrıca gece saat 02:00 ile 08:00 arasında yapılan internet kullanımlarının da adil kullanım kotasına takılmaması konusunda karar alınmış durumda. Buna göre adil kullanım kotası aşıldığında yeni internet hızları aşağıdaki gibi olacak.
Adil Kullanım Kotası Aşımında Yeni İnternet Hızları
Kaynak: https://www.btk.gov.tr/tr-TR/Kurul-Karari/Adil-Kullanim-Noktasi-AKN

Hiç yorum yok:

Sizler ne düşünüyorsunuz? Bu konu hakkında yorum ve düşünceleriniz nelerdir?

Her hakkını sakladım, bulamazsınız :). Blogger tarafından desteklenmektedir.