Fidye Virüsü WanaCrypt0r 2.0 Nedir ve Nasıl Silinir?


Son bir kaç gündür gündemde olan bir konu olan fidye virüsleri aslında öncelerden de vardı. Fakat hiçbiri WanaCrypt0r 2.0 gibi etkili olamadı. WanaCrypt0r 2.0 virüsü, bilgisayarlara bulaşıyor, tüm dosyalarınızı şifreliyor ve fidye isteyerek (Belli bir miktar para) bu şifreleri kaldırmayı amaçlıyor. Hatta dünya genelinde büyük şirket bilgisayarlarına bile bulaşan bu fidye virüsünden nasıl korunuruz ve silmek için ne yapmalıyız?

WanaCrypt0r 2.0 fidye virüsü öncelikle basit virüs temizleme yöntemleriyle kaldırılamıyor ve şu an için engellenemiyor. Bu virüs Windows'un açıklarından bulaşarak sistemi kilitliyor ve sistemdeki tüm özel dosyalarınızı şifreliyor. Dosyalarınıza hiç bir türlü ulaşamıyorsunuz. Dosyalarınızın şifrelerini kaldırmak için ise dolar veya bitcoin talep ediyor, aksi halde bilgisayarınızı kullanamayacağınızı söylemekte.

WanaCrypt0r 2.0 Hangi İşletim Sistemlerine Bulaşmakta?

WanaCrypt0r 2.0 neredeyse tüm Windows sürümlerine bulaşabiliyor. Sadece Windows 10'a bulaşamıyor ve bunun nedeni de yeni işletim sisteminin güvenliğinin daha etkin olmasından kaynaklanmakta.

Virüsün Nerelerde Bulaştığını Canlı İzleyin!

Buradaki bağlantıyı takip ederek canlı canlı virüsün nerelerde bulaştığını görebilirsiniz.

WanaCrypt0r 2.0 Virüsü Bulaştı, Nasıl Kaldırırım?

Bu virüs bulaştıysa şu an için stabil bir silme yöntemi bulunamadı diyebiliriz. Ne yazık ki dosyalarınızı yedeklemekten ve bilgisayarınızı formatlamaktan başka bir çare yok gibi görünüyor... Ayrıca antivirüs programlarınızı güncel tutmaya çalışın ve sisteminizin güncelleştirmelerini de düzenli olarak kurun. Son olarak ta korsan içeriklerden uzak durun ve indirdiğiniz programları taramadan açmamaya çalışın.


Hiç yorum yok:

Sizler ne düşünüyorsunuz? Bu konu hakkında yorum ve düşünceleriniz nelerdir?

Her hakkını sakladım, bulamazsınız :). Blogger tarafından desteklenmektedir.